Bij levend verlies is sprake van chronische rouw, vaak onzichtbaar verdriet om een verlies. Rouw die anders is dan bijvoorbeeld rouw bij overlijden.
Het gaat om ingrijpende gebeurtenissen als bijvoorbeeld:
- de zorg voor een kind met leer- gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen;
- chronische gezondheidsklachten van jezelf of een naaste;
- blijvende lichamelijke gevolgen van een ongeval;
- psychische aandoening van jezelf of een naaste;
- dementie van een dierbare, bijvoorbeeld ouders of partner.
Het rouwen bij levend verlies gaat om afscheid nemen van verwachtingen, over gedachten hoe het leven anders had kunnen verlopen als de zorgvraag er niet was geweest, over erkennen dat het perspectief is veranderd. Dat gevoel is er elke dag. Deze rouw is in de loop van de tijd steeds voelbaar, vooral op bijzondere momenten zoals verjaardagen, een diploma-uitreiking, de geboorte van een kind. Voor de omgeving is het verdriet vaak onzichtbaar.
Accept. Counselling biedt individuele begeleiding en gezinsbegeleiding bij het omgaan met je emoties en bij het maken van keuzes voor mogelijk noodzakelijke veranderingen. Accept biedt inzicht in het gezinssysteem, patronen binnen de relatie / opvoeding en daarbij ook opvoedingsondersteuning. Accept stimuleert positieve verhoudingen binnen het gezin en het probleemoplossend vermogen. Ook is er aandacht voor het steunnetwerk en communicatie met derden als artsen, werkgevers, school.
Vanuit een helikopterview biedt Accept overzicht en inzicht in de situatie, waardoor er nieuw perspectief ontstaat. Er is erkenning, tijd en ruimte voor alle gevoelens en gedachten, zoals onmacht; falen; schuld en schaamte; angst voor de toekomst; boosheid; teleurstelling; verlies van het ideale toekomstbeeld. Aspecten als de eigen relatie; omgang met de omgeving en haar reacties; het versterken van je (zelf)vertrouwen; acceptatie van het hier en nu komen aan bod. Je leert je innerlijke kracht beter kennen en je persoonlijke kwaliteiten in te zetten.
Pacea: Omgaan met migraine
Voor mensen met migraine lees je mijn bijdrage over verlies en rouw – leven met levend verlies – op de website van Pacea.
Op 8 april 2024 verzorg ik de module Rouw. Deze module maakt deel uit van de cursus “Migraine de baas“
Preventieve psychosociale migraine begeleiding
In samenwerking met Wardell E. Amerika MD, neuroloog met aandachtsgebied migraine, verzorg ik voor zorgprofessionals de training ‘Preventieve psychosociale migraine begeleiding‘. Deze training is SKB-geaccrediteerd en geldig als nascholing PsBK. Meer hierover lees je bij Pacea.