Mensen kunnen met veel verschillende verliezen worden geconfronteerd. Persoonlijke verliezen neemt men naar het werk mee. Voorbeelden zijn echtscheiding of overlijden. Daarnaast zijn er verlieservaringen in de werkomgeving: overlijden van een collega, een ingrijpende reorganisatie, ontslagaanzegging. Dergelijke verliezen hebben een impact die op alle levensgebieden voelbaar zijn. Rouwprocessen vragen aandacht en tijd. Voor rouw in werkomgeving is vaak beperkt ruimte.
Rouwverlof is op dit moment nog niet in de wet vastgelegd, het vraagt altijd om maatwerk.
Rouwsymptomen op de werkvloer
Een medewerker in rouw toont wellicht symptomen als zenuwachtigheid, het onder- of overschatten van eigen mogelijkheden, concentratieverlies of onderpresteren. Ook komen traagheid, zich terugtrekken, faalangst of passiviteit en motivatieproblemen voor. In rouw is het vrijwel altijd onmogelijk om aan de eisen van de werkgever te voldoen. Er kunnen veel extra spanningen en stress ontstaan. Vaak met ziekteverzuim tot gevolg.
Erkenning
Wat is de rol van de direct leidinggevende? Hoe is de support tussen collega’s onderling? Het is voor medewerkers van groot belang dat een werkgever / leidinggevende erkent dat het leven van de medewerker – door welke verlieservaring dan ook – uit balans is. Vanuit deze erkenning kan begrip ontstaan.
Individuele rouwcounselling
Op de werkvloer is het soms moeilijk om juist die aandacht, tijd en ruimte te geven die iemand nodig heeft om het verlies in het leven te kunnen verweven. Overweeg dan om betrokkene een individueel traject rouwcounselling aan te bieden.
Accept. Counselling biedt, naast aandacht, tijd en ruimte, aan betrokkene de nodige handreikingen. Daarnaast kunnen met de werkgever/ leidinggevende en betrokkene – tussentijds – gesprekken plaatsvinden. Hierin bespreken wij bijvoorbeeld wat de organisatie kan bieden om betrokkene een prettige werkomgeving met een passend takenpakket te bieden. Ook de bedrijfsarts speelt hierin een belangrijke rol. Bij afronding kan het traject met belanghebbenden worden geëvalueerd.
Overlijden medewerker & rouwprotocol
Wat te doen als een medewerker overlijdt? Een rouwprotocol kan als leidraad dienen. Hierin staat bijvoorbeeld hoe op zorgvuldige wijze het overlijden binnen de organisatie bekend wordt gemaakt. En op welk moment en op welke wijze er contact met de nabestaanden is. Accept biedt ook in deze situatie kennis en ervaring, psycho-educatie, ondersteuning van de direct leidinggevende en de begeleiding van teams die een collega moeten missen.
Ontbreekt een rouwprotocol? Heb je behoefte aan handreikingen bij rouw in de werkomgeving? Accept biedt begeleiding bij het opstellen om, als de situatie zich voordoet, direct in te kunnen zetten.
Ben je benieuwd wat Accept voor de organisatie en voor je medewerkers kan betekenen? Uitgebreide informatie over Counselling lees je hier: ABvC Informatie voor professionals.