Verlies van een broer of zus is op vele levensgebieden heel ingrijpend.
Aan dit grote verlies wordt in onze maatschappij helaas (nog) onvoldoende aandacht gegeven. De impact wordt over het algemeen onvoldoende erkend en herkend.
Immers, hoe de relatie ook is, de band tussen broers en zussen is een band voor het leven. Ook al is dat leven soms heel kort of als er sprake is van een stil geboren kindje. In het familiesysteem neemt hij of zij zonder meer een eigen plaats in.
En altijd is het zo geweest dat de liefde haar eigen diepte niet kent dan op het uur der scheiding

De impact
De impact die het overlijden van een broer of zus op je leven heeft kan zo groot zijn, dat het je overspoelt. Daarbij kunnen er allerlei relaties binnen het familiesysteem onbedoeld onder druk komen, bijvoorbeeld de relatie met:
- je ouders: je wilt hen in geen geval belasten met jouw verdriet. Door het verlies voel je wellicht meer verantwoordelijkheid naar hen toe. Dat kan zeker het geval zijn wanneer je nu het enige nog levende kind bent. Er is een nieuwe gezinsdynamiek ontstaan en iedereen zal hier op eigen wijze mee omgaan;
- je eigen kinderen: je wilt hen beschermen en hen niet belasten met jouw verdriet;
- de partner / kinderen van je overleden broer of zus: voor hen wil je sterk zijn, jezelf wegcijferen. Terwijl jij je soms afvraagt bij wie jij terecht kunt.
Herken je jezelf hier in?
Bij Accept. Counselling kom je op verhaal, je emoties en gedachten worden ontward. Accept biedt je handreikingen om je overleden broer of zus ‘anders vast te houden’.
Stichting Broederziel / Siblinggrief
Stichting Broederziel streeft naar grotere aandacht in de samenleving voor rouw om het verlies van een broer of zus. Naast een algemene pagina op Facebook is er ook een besloten groep waar je kunt delen en ervaringen uitwisselen: Siblinggrief. Weet je welkom.