Rouw is een emotionele reactie op verlies en rouwen is een proces dat aandacht vraagt. Heftige emoties, gevoelens die je nog niet eerder kende en lichamelijke klachten kunnen je op de meest onverwachte momenten overvallen. En soms zelfs overweldigen. Je kunt je heel kwetsbaar voelen en baat hebben bij verlies- en rouwcounselling.
Rouwen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Er is immers geen andere manier dan je eigen manier, om met het door jou geleden verlies om te gaan. De tijd die je nodigt hebt voor herstel verschilt per persoon. Veel mensen kunnen dat met steun van hun naasten. Het kan zijn dat dit bij jou geen vanzelfsprekendheid is.
Je kunt niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen,
Je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken.
Relaties kunnen onbedoeld onder druk staan, de communicatie is soms verstoord. Of je wilt je naasten niet (langer) belasten met jouw verdriet. Er kunnen onderwerpen zijn die je liever met een onafhankelijke derde bespreekt.
Bij Accept. Counselling vind je steun, erkenning, een objectief luisterend oor en krijg je concrete handvatten:
- bij het overlijden van je partner, kind, ouders, broer of zus, een goede vriend, vriendin, buren, een klasgenoot of collega;
- bij minder erkende, vaak onzichtbare verliezen als ongewenste kinderloosheid of levend verlies, intensieve en of palliatieve zorg van een naaste;
- bij andere ingrijpende ervaringen als een echtscheiding, nieuwe gezinssamenstelling, verlies van werk, een verhuizing of afnemende gezondheid.
Accept staat je terzijde bij het ontwarren en hanteren van je emoties en gevoelens, het accepteren van je verdriet en het in je leven verweven van je verlies.
Sommige mensen denken dan aan ‘rouwverwerking’ of ‘het een plekje geven’.
In een traject van verlies- en rouwcounselling (rouwtherapie) lopen wij een tijdje samen op. Bij Accept is er tijd en ruimte voor jouw verhaal en jouw herinneringen. Met aandacht voor al je emoties en onderliggende gevoeligheden of problemen wordt de balans hersteld. Zodat je gaandeweg de draad van je leven weer kunt oppakken.
Lees meer over de zichtbare en onzichtbare impact van verschillende verliezen
Rouw na zelfdoding
Een zeer ingrijpend verlies in een mensenleven, is het overlijden van een dierbare door zelfdoding / suïcide / zelfmoord*. Dit kan een grote, alles overheersende impact op je leven hebben.…
Verlies van een broer of zus
Verlies van een broer of zus is op vele levensgebieden heel ingrijpend. Aan dit grote verlies wordt in onze maatschappij helaas (nog) onvoldoende aandacht gegeven. De impact wordt over het…
Rouw in de werkomgeving
Mensen kunnen met veel verschillende verliezen worden geconfronteerd. Persoonlijke verliezen neemt men naar het werk mee. Voorbeelden zijn echtscheiding of overlijden. Daarnaast zijn er verlieservaringen in de werkomgeving: overlijden van…
Rouw in de school
Alle levenservaringen komen de school binnen, ook verlies en rouw. Leerlingen, docenten en medewerkers kunnen worden geconfronteerd met het overlijden van een dierbare. En soms moet er afscheid worden genomen van een leerling, docent of medewerker. Rouwprotocol Bij het overlijden van een leerling, docent of medewerker is grote zorgvuldigheid naar de naasten en naar alle…
Levend verlies
Bij levend verlies is sprake van chronische rouw, vaak onzichtbaar verdriet om een verlies. Rouw die anders is dan bijvoorbeeld rouw bij overlijden. Het gaat om ingrijpende gebeurtenissen als bijvoorbeeld: de zorg voor een kind met leer- gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen; chronische gezondheidsklachten van jezelf of een naaste; blijvende lichamelijke gevolgen van een ongeval; psychische aandoening…
Lezingen & workshops
Accept. Counselling verzorgt op aanvraag gastlessen, lezingen en workshops over verlies en rouw.
Specifieke thema’s: rouw na zelfdoding, het verlies van een broer of zus, rouw in de werkomgeving, rouw in de school. Neem bij interesse vrijblijvend contact op, om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.