Hoe waardevol is het om je bewust te zijn van je netwerk, van je krachtbronnen? Hoe waardevol is het om je bewust te zijn voor wie en op welke wijze jij zelf een steun bent? Wat zijn daarin belemmerende en wat zijn helpende overtuigingen?
Zeker in deze ingewikkelde tijden rond corona, zeker in de maand december is het goed te weten op wie of waarop je kunt terugvallen. Deze maand is immers lang niet voor iedereen een feestmaand, al wil de (social) media ons misschien anders doen geloven. Laten wij elkaar tot steun zijn, met oprechte aandacht voor elkaar.
Stromen van verbinding
Onlangs volgde ik een verdiepingstraining ‘Stromen van verbinding’. Dan ga je als deelnemer ook zelf aan de slag met vragen als: wie (of wat) is er voor mij bij een ingrijpende gebeurtenis? Op wie en op welke wijze kan ik op iemand (of iets) terugvallen, steun ervaren?
Wie mij een beetje kent weet dat een krachtige hulpbron voor mij de muziek van Sting is. In de rijk gevulde schatkist van de trainer kwam ik geen basgitaar tegen. Het kleine gele vogeltje op de voorgrond staat nu symbool. Een waardevolle ervaring, deze bekrachtiging van mijn netwerk van steunende mensen en andere belangrijke elementen in mijn leven.
Wil je ook eens op reis aan de hand van de kaart en nieuwe inzichten opdoen? Neem even contact met mij op, een kennismakingsgesprek is vrijwel altijd binnen een week mogelijk. Ook in deze decembermaand. Je hebt geen doorverwijzing nodig.
In deze infobrief verder de volgende onderwerpen:
Leestip: Rouw op de leedladder
Welk verlies is erg, erger, ergst?
In de waardevolle bijdrage van Lisanne van Sadelhoff in De Correspondent wordt aandacht besteed aan verlies en de zogenaamde ‘leedladder’ of ‘leedvergelijk’.
De hele column is het lezen meer dan waard. Ik haal hier een paar delen naar voren:
“Zolang we leed op een schaal plaatsen, concurreren met elkaars verdriet, kan er nooit hulp op maat worden geleverd.”
“Ons systeem niet is ingericht op het persoonlijke karakter van verlies, omdat het uitgaat van twee niet-kloppende principes:
dat verlies en relaties op een objectieve manier te labelen zijn; en dat al het verlies en alle relaties op die manier met elkaar te vergelijken zijn. Maar verdriet en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met context. Voor de een kan verlies van een vader intens verdrietig zijn omdat de band zo goed was, voor de ander juist omdat de band altijd zo slecht was. Bovendien speelt ook mee: wat heeft de nabestaande nog meer op z’n bordje, hoe groot is het sociale vangnet?”
In mijn praktijk hoor ik vele verhalen. En vaak is de hierboven beschreven ‘leedladder’ een onderwerp dat op de een of andere manier aan bod komt. Weet dat jouw gevoel er altijd mag zijn, je mag al je gedachten delen. Alles wordt oordeelvrij ontvangen.
Vragenlijst voor nabestaanden na zelfdoding
Verschillende organisaties hebben in onderlinge samenwerking een vragenlijst ontwikkeld voor nabestaanden na zelfdoding.
Doel van het onderzoek is de behoeften van nabestaanden beter in kaart te brengen en beter zicht te krijgen op de geboden hulp, steun en zorg in de periode na het overlijden. Initiatiefnemers zijn: Rogier Hulst Foundation, Stichting Aurora, Stichting Zorg en Zelfdoding, Ivonne van de Ven Stichting, Slachtofferhulp Nederland en 113 Zelfmoordpreventie. Zij zullen de uitkomsten gezamenlijk bekijken en samenwerken om een betere ondersteuning voor nabestaanden tot stand te brengen. Ik ben van mening dat dit van belang is voor nabestaanden en voor hulpverleners, waaronder natuurlijk ook rouwtherapeuten/counsellors. Ben jij iemand verloren door zelfdoding? Je kunt helpen door de enquête in te vullen.
Symposium St. Zorg en Zelfdoding
Het jaarlijks symposium van Stichting Zorg en Zelfdoding vindt plaats op vrijdag 10 december 2021 van 12.30 – 17.00 uur.
Dit jaar is het thema ‘Ieder verhaal telt – Zorg om nabestaanden’.
Deze bijeenkomst is via een livestream te volgen. De link staat op deze website.
Wereldlichtjesdag
Zondag 12 december 2021 steken mensen wereldwijd om 19.00 uur een kaarsje aan en worden de namen genoemd van overleden kinderen.
Zeer tot onze spijt hebben wij de vergevorderde plannen voor een bijeenkomst op locatie in Gouda, in verband met corona, ook dit jaar moeten annuleren.
Met elkaar kunnen wij allen, vanuit huis, een lint van licht en warmte maken. Van harte nodig ik je hierbij uit om zondagavond een lichtje bij je raam te laten schijnen. Ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In onderlinge verbondenheid met allen die afscheid van een kind hebben moeten nemen.
Je kunt ook online een wenskaarsje ontsteken, een bijeenkomst op locatie bijwonen of livestream volgen. Meer info hierover op wereldlichtjesdag.nl.
Kijktip: Huisje, Boompje … Weduwe
Onlangs las ik de aankondiging van de documentaire ‘Huisje, Boompje … Weduwe’. Zo fijn om daarover met mijn achternichtje, de regisseur, te bellen. Marieke de Man werkt sinds enige tijd bij de EO voor het programma Ik mis je. Zij vertelde mij hoe haar contact met de jonge weduwen Marieke (29) en Marieke (34) tot stand is gekomen en hoe snel er verdieping en vertrouwen in dit contact was. Dit vormde een stevige basis voor deze documentaire. Iedere vraag mocht worden gesteld, geen enkel onderwerp was taboe.
De ‘widowchicks’ vertellen hoe zij hun leven oppakken na het plotselinge verlies van hun partner. Zij hebben samen een eigen taal ontwikkeld, doorspekt met (grove) humor. Zij gaan daarmee hun verdriet niet uit de weg, het is voor hen een uitlaatklep in een wereld waarin zij weinig of geen herkenning vinden in hun eigen omgeving. Het contrast met leeftijdgenoten is immers groot, zij zijn met heel andere dingen bezig.
Persoonlijk kijk ik uit naar deze documentaire. Lees hier meer achtergrondinformatie.
Kijken:
vanaf zaterdag 11 december 2021 – 17.00 uur op het NPO 3LAB YouTube kanaal;
maandag 13 december om 22.50 uur bij EO op NPO3.
Counselling / Psychosociale therapie in 2022 & zorgverzekering
Ook in 2022 worden trajecten van Counselling of Psychosociale therapie bij Accept door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ik raad wel aan om de polis of zorgverzekeraar te raadplegen als je hier voor in aanmerking wilt komen. Denk er ook aan bij het afsluiten van een nieuwe (aanvullende) verzekering voor het nieuwe kalenderjaar. Daarvoor kun je de AGB-codes van mijn praktijk en mij als zorgverlener per e-mail bij mij opvragen (ivm fraudegevoeligheid staan deze niet in de nieuwsbrief of op mijn website vermeld).
Het wettelijk verplichte eigen risico is overigens niet van toepassing op deze aanvullende zorg.
Tot slot
Heb je naar aanleiding van deze infobrief vragen? Bel mij even of stuur een bericht per mail, ik beantwoord je graag.
Een warme, liefdevolle decembermaand gewenst,
Ingrid Verkleij
Geef een reactie